Molitva dvije umjetnosti - Muzički performans Ivana Vrhunca - Čape

Inspirisan grandioznom retrospektivnom izložbom NESIMA TAHIROVIĆA, koju posjetioci Gradske galerije Collegium artisticum mogu vidjeti do kraja ovog mjeseca (do 1. avgusta), IVAN VRHUNC-ČAPA, slobodan umjetnik i autor “muzičke podloge“ brojnih teatarskih ostvarenja, odlučio je da u “svetom prostoru Nesimovog hrama umjetnosti“, ispred ciklusa radova posvećenih srebreničkoj tragediji, održi jednosatni muzički performans uz melodičan zvuk jedinstvenog instrumenta – sitara.

Chapa

Za sve posjetioce “Dalekih puteva“ Nesima Tahirovića, ovo će nesumnjivo biti jedinstven, neponovljiv doživljaj – da uz Čapino virtuozno muziciranje sitara pogledaju izložbu, ali i da u međusobnoj komunikaciji dviju umjetnosti (očaravajuću likovnost i muziku uživo) iskuse istinsku duhovnu katarzu kroz molitvu za Srebrenicu.
Jednosatno Čapino muziciranje na sitaru ispred Tahirovićeva tri “Lamenta nad Srebrenicom“, radova nastalih 1996. godine, zakazano je za petak, 9. jula, sa početkom u 17.00 sati .

Ivan Vrhunc Čapa

Za kraj napominjemo da se se sa ovim nastupom Ivana Vrhunca-Čape nastavlja njegovo muziciranje sitara na "neobičnim mjestima" i u hramovima kulture kao što su pozorišta, galerije i muzeji, a sličan performans ovog autora posjetioci će imati priliku vidjeti i doživjeti još dva puta u Gradskoj galeriji Collegium artisticum u toku mjeseca jula, o čemu ćete pravovremeno biti obavješteni.


Lament nad Srebrenicom I, II, III (1996)

Lament nad Srebrenicom I, II, III (1996)