Ministar Kaplan odbija umjetnika svjetskog glasa

23.05.2013
Mjesto Nesima Tahirovića u historiji (umjetnosti)
U okviru specijalnog dodatka za kulturu "Kun", bh lista Oslobođenje, izašao je kritički osvrt likovnog stvaralaštva Nesima Tahirovića, autorice Prof. Michelle Facos, istoričarke umjetnosti sa Indiana Univerziteta, Bloomington, USA.

Umjetnička djela Nesima Tahirovića od različitih materijala prenose gledatelja u čudesni svijet koji je nekada uznemiravajući, nekada duhovit, no uvijek mističan i navodi na razmišljanje. Njegova djela prelaze mnoge granice: kiparstva i slikarstva, prirode i industrijalizacije, dekoracije i kontemplacije, ali i estetskih tradicija kršćana i muslimana. Tahirovićeva djela ushićuju svojom grafičkom jednostavnošću i prkose svojom konceptualnom složenošću.

Magija Nesima Tahirovića je u tome što on uspijeva oduševiti posmatrače sovjim osebujnim kreacijama, dok u isto vrijeme stimulira, ali ne sili, razmišljanje o dubljim i ozbiljnijim pitanjima politike i percepcije.

Čitav tekst možete pročitati ovdje ili klikom na fotografiju.


Ministar Kaplan odbija umjetnika svjetskog glasa

03.04.2013
Dnevni Avaz - Ministar Kaplan odbija umjetnika svjetskog glasa!
Nedavna izložba "Prastari simboli mira i tolerancije" u Istorijskom muzeju Srbije čuvenog tuzlanskog umjetnika Nesima Tahirovića svojom postavkom impresionirala je relevantne poznavaoce umjetnosti u regionu. Ipak, Nesimova umjetnost, građena više od pola stoljeća, prikazana kroz ovu retrospektivnu izložbu nije impresionirala i zadovoljila visoke umjetničke kriterije Salmira Kaplana, koji se ponekad bavi poslom federalnog ministra kulture i sporta.
Čitav tekst možete pročitati ovdje ili klikom na fotografiju.


Rad Upravnog odbora Fondacije za muzičke, scenske i likovne umjetnosti, Jasmin Duraković raspodjeljuje sredstva onako kako on to hoće

25.01.2013
Slobodna Bosna - Sevdah za Jasmina
U zadnjem broju lista Slobodna Bosna objavljeno je istraživanje rada Upravnog odbora Fondacije za muzičke, scenske i likovne umjetnosti i predsjednika Upravnog odbora Jasmina Durakovića. Autor ovog teksta, Dino Bajramović, ukazuje na brojne nepravilnosti prilikom rada ovo Upravnog odbora gdje se između ostalog ističe neravnomjerna raspodjela sredstava apliciranim projektima. Tako je projekta "Prastari simboli mira i tolerancije", koji je obuhvatio predstavljanje respektabilnog likovnog umjetnika Nesima Tahirovića u Istorijskom muzeju Srbije u Beogradu kao i tri izložbe održane u muzejima i galerijama u Kragujevcu, od strane UO potpuno izignorisan i ostavljen bez ikakve podrške.
Čitav tekst možete pročitati ovdje ili klikom na fotografiju.


Prastari simboli mira i tolerancije,Besede u Spomen-muzeju ''21. oktobar'', Kragujevac

23.10.2012
"Besede" u Spomen-muzeju „21. oktobar“ povodom zatvaranja izložbe
"Prastari simboli mira i tolerancije"

Povodom zatvaranja izložbe, pod nazivom „Prastari simboli mira i tolerancije“, bosanskohercegovačkog umjetnika Nesima Tahirovića u Kragujevcu, u okviru manifestacije „Oktobarskih svečanosti“, u Spomen-muzeju „21. oktobar“ organizirana je „Beseda“ na kojoj su govorili Draško Ređep, književnik, likovni i književni kritičar, Saša Milenić, predsjednik Skupštine grada, kao i sam autor, uz prisustvo brojnih gostiju grada Kragujevca iz Srbije i inostranstva, koji po tradiciji prisustvuju obilježavanju „21. oktobra“.
Više informacija o ovoj vijesti možete pročitati na sljedećim linkovima:
www.radiosarajevo.ba, www.kul.ba, www.depo.ba, www.dnevni-list.ba, www.source.ba...


Prastari simboli mira i tolerancije, Narodni muzej Kragujevac, Kragujevac

11.10.2012
Oslobođenje, Kun - Uz izložbu Nesima Tahirovića u Kragujevcu
PRASTARE SIMBOLE MIRA I TOLERANCIJE, naziva punih nade, opraštanja, vjere u budućnost humanosti, tananih osjećanja, nemoguće je svrstati, staviti u kalup. Ovaj umjetnički program više je od stila, nadgrađen i obogaćen duhovnom dimenzijom.
...
Čitav teksta, autorice i kustosice postavke izložbe u Narodnom muzeju Kragujevac, Tatjane Milosavljeviće, objavljenom u bosanskohercegovačkom dnevnom listu Oslobođenju, možete pročitati ovdje ili klikom na fotografiju.


Prastari simboli mira i tolerancije, Narodni muzej Kragujevac, Kragujevac

07.10.2012
Treća postavka Nesima Tahirovića u Kragujevcu
Izložbom postavljenom u Galeriji Joakim otvara se VII JoakimInterFest

U Pozorišnoj galeriji Joakim, večeras će biti otvorena izložba 18 radova rađenih kombinovanom tehnikom, likovnog umetnika Nesima Tahirovića iz Tuzle.
U Kragujevcu je u toku njegova retrospektivna izložba pod nazivom “Prastari simboli mira i tolerancije” koja je otvorena u Kragujevcu na Međunarodni dan mira, u okviru programa “Oktobarskih svečanosti”. Izložba sa 160 slika, skulptura i objekata, koja je svoje premijerno predstavljanje imala u Istorijskom muzeju Srbije u Beogradu, u Kragujevcu je smeštena u dva gelerijska prostora – u Narodnom muzeju i Muzeju “21. oktobar”, a izložba u Galeriji Joakim je treća kragujevačka postavka ove jeseni.
Više informacija o ovoj vijesti možete pročitati na sljedećim linkovima:
www.rtk.co.rs, www.sumadijapress.co.rs, www.kragujevac.co.rs ...


Prastari simboli mira i tolerancije, Narodni muzej Kragujevac, Kragujevac

23.09.2012
„Prastari simboli mira i tolerancije“ Nesima Tahirovića postavljeni i u prostorijama
Narodnog muzeja Kragujevac i Spomen-Muzeja "21. oktobar" u Kragujevcu

U petak 21. septembra 2012, na međunarodni dan mira i u sklopu „Oktobarskih svečanosti“ u Kragujevcu, u prostorijama Galerije Narodnog muzeja Kragujevac, otvorena je reprezentativna retrospektivna izložba bosanskohercegovačkog umjetnika Nesima Tahirovića. Izložbu, koja je svoje prvo predstavljanje doživjela u Istorijskom muzeju Srbije u Beogradu, i koja je proglašena kulturnim događajem od velikog međuregionalnog značaja kragujevačkoj publici približili su i predstavili predsjednik skupštine grada Kragujevca Saša Milenić, autor teksta kataloga i kustos postavke izložbe Tatjana Milosavljević, zamjenik direktora Narodnog muzeja Kragujevac Miroslav Banović kao i sam autor Nesim Tahirović. Izložbi je pored građana grada Kragujevca prisustvovao značajan broj vjerskih, kulturnih i političkih predstavnika. Ova izložba je specifična i po tome što je postavljena u dva gelerijska prostora, u Galeriji Narodnog muzeja Kragujevac, kao i u Spomen-Muzeju „21. oktobar", a ukupno je izloženo više od 150 radova, skulptura i objekata. Izložba će biti otvorena do 22.oktobra 2012 godine.
Više informacija o ovoj vijesti možete pročitati na sljedećim linkovima:
www.kragujevac.rs, www.source.ba, www.tuzlarije.net, www.avaz.ba, www.depo.ba, www.kul.ba, www.banjalukain.com, www.dnevni-list.ba, www.ritamgrada.rs, www.eventclub.rs ...


Prastari simboli mira i tolerancije, Narodni muzej Kragujevac, Kragujevac

20.09.2012
Ljubav je u prevazilaženju – Nesim Tahirović
Izložba pod nazivom „Prastari simboli mira i tolerancije“ autora Nesima Tahirovića iz Tuzle koja je dio zvaničnog programa Oktobarskih svečanosti biće otvorena u petak, 21. septembra, u 19 sati, na Svjetski dan mira, u Galeriji Narodnog muzeja. Prijem za autora izložbe, danas je u zgradi Grada priredila Slavica Đorđević, pomoćnik gradonačelnika za oblast zaštite kulturne baštine i uređenje grada. Bila je to prilika da se kroz neformalan razgovor sa Tahirovićem koji je po bogatstvu svojih talenata renesansna ličnost, porazgovara o njegovom umjetničkom radu, izložbi, životu, vrijednostima koje njeguje, miru kao najvećoj ljudskoj vrijednosti.
Više sa press konferencije možete pročitati ovdje.


Prastari simboli mira i tolerancije, Istorijski muzej Srbije, Beograd

03.09.2012
Dnevni Avaz, "Ovakav šamar nisam zaslužio" ističe Nesim Tahirović
povodom ignorisanja ministra kulture Fedracije BiH, Selmira Kaplana

Naš istaknuti umjetnik Nesim Tahirović razočaran je, kako kaže, bahatošću i ignorancijom Salmira Kaplana, federalnog ministra kulture, koji ga već dvije sedmice odbija primiti i putem sekretarice poručuje da će mu se javiti njegov savjetnik. Podsjećamo da je Tahirovićevu izložbu u Beogradu podržalo Ministarstvo kulture Srbije, a moralna i materijalna pomoć iz BiH izostala je i pored činjenice da je riječ
o događaju koji je uveliko doprinio uspostavljanju interkulturalnog mosta između dvije države.
Čitav intervju možete pročitati ovdje (PDF) i ovdje (Dnevni Avaz) ili klikom na fotografiju.


Prastari simboli mira i tolerancije, Istorijski muzej Srbije, Beograd

23.08.2012
Oslobođenje, likovni prikaz Saše Janjića
"Umjetnički svijet Nesima Tahirovića"

Nesim uspijeva da prenese stvaralačku strast, ogromnu energiju i egzistencijalni nemir u materijal i tako dopre do posmatrača. Njegove poruke su u isto vrijeme jednostavne ali i složene. Za njega nije bitno kome se molimo, ako nismo ljudi i nemamo ono osnovno ljudsko u sebi.
Čitav likovni prikaz možete pročitati ovdje ili klikom na fotografiju.


Prastari simboli mira i tolerancije, Istorijski muzej Srbije, Beograd

13.08.2012
Dnevni Avaz, Intervju - Nesim Tahirović: "Vraćam se u Bosnu i sretan i tužan"
Kulturne institucije u Srbiji dale su visoku ocjenu Tahirovićevoj izložbi, koju su ocijenili događajem od regionalnog značaja, a svi mediji dali su veliki prostor našem umjetniku. Tahirović je za Dnevni Avaz rekao da je podrška za ovu izložbu od strane institucija BiH totalno izostala: "Sramota je da druga zemlja i njeno ministarstvo kulture stane iza ove izložbe, a naše Federalno ministarstvo kulture sa Salmirom Kaplanom na čelu me je čak odbilo kada sam tražio podršku. Ni naša ambasada u Beogradu nije se udostojila da neko dođe na spektakularno otvaranje, onda ne treba pričati u kojoj mi neslozi, neljubavi i nekulturi živimo. Zato, kad govorimo o tom nekom pomirenju, suživotu u regionu, njega nema. To je laž. Svi oni samo vole da se fotografišu, pred kamerama da se rukuju i odašilju vijesti kako nešto rade, a, ustvari, ne rade ništa".
Čitav intervju možete pročitati ovdje ili klikom na fotografiju.


Prastari simboli mira i tolerancije, Istorijski muzej Srbije, Beograd

12.08.2012
Politika, Intervju - Nesim Tahirović
Sjećam se jedne priče, kamo sreće da ta priča stoji i danas: „Odgajaj svoje dijete ne u vremenu koje jeste već u vremenu koje će doći”

Poslije retrospektivne izložbe Nesima Tahirovića, održane 2010. godine u Collegiumu artisticumu u Sarajevu, kada je publikovana i monografija, u Istorijskom muzeju Srbije u Beogradu predstavljen je izbor iz obimnog stvaralačkog opusa ovog tuzlanskog umjetnika. A umjetnik o sebi i svom radu između ostalog kaže:"Umjetnik nikad ne radi za dnevnu politiku, on napinje sve svoje talente i staje u odbranu ugroženih ljudi i pravde.To je okruženje iz kojeg sam ja izrastao".
Čitav intervju možete pročitati ovdje ili klikom na fotografiju.


Prastari simboli mira i tolerancije, Istorijski muzej Srbije, Beograd

09.08.2012
Slobodna Bosna, Intervju - ON, NESIM: SVOJ NA SVOME
Sve je pompezno, sve je vrhunsko i sve je svjetsko, a živimo u carstvu laži i prevare

Za njega je ABDULAH SIDRAN kazao da je «genijalni umjetnik naše bosanske duše i našeg poimanja kosmosa», i to bi bio početak i kraj naše priče; a između je razgovor sa NESIMOM TAHIROVIĆEM, velikim bosanskohercegovačkim umjetnikom, čija je izložba «Prastari simboli mira i tolerancije» u «Istorijskom muzeju Srbije» u Beogradu bila otvorena čak pedeset dana
Čitav intervju možete pročitati ovdje ili klikom na fotografiju.


Prastari simboli mira i tolerancije, Istorijski muzej Srbije, Beograd

06.08.2012
Zatvorena izložba Nesima Tahirovića koja seli u druge gradove Srbije
Samostalna izložba „Prastari simboli mira i tolerancije”, bosanskohercegovačkog umjetnika Nesima Tahirovića, koja je u protekla dva mjeseca bila postavljena u Istorijskom muzeju Srbije u Beogradu, zvanično je zatvorena. Izložbu „Prastari simboli mira i tolerancije”, koja obuhvata presjek četrdesetpetogodišnjeg rada autora, sažetog u impozantnom broju od 200 radova, odabranih od historičara umjetnosti i kustosa postavke Saše Janjića, prvo će vidjeti kragujevačka publika u prostoru Galerije Narodnog muzeja u periodu od 21. septembra do 21. oktobra 2012.godine, nakon čega se seli u Novi Sad i druge gradove Srbije.
Više informacija o ovoj vijesti možete pročitati na sljedećim linkovima:
www.klix.ba, www.slobodna-bosna.ba, www.startbih.info, www.source.ba, Oslobođenje,
Dnevni Avaz, www.sutra.ba, www.kul.ba, www.hayat.ba ...


Prastari simboli mira i tolerancije, Istorijski muzej Srbije, Beograd

09.07.2012
Produžena izložba Nesima Tahirovića
„Prastari simboli mira i tolerancije“, retrospektivna izložba bosanskohercegovčkog umjetnika Nesima Tahirovića, koja je trebala trajati od 14. juna do 7. jula 2012., zbog velikog interesovanja produžena je do početka augusta 2012 godine. Na taj način Beograđanima se pruža prilika da jedinstvena likovna ostvarenja ovog osebujenog umjetnika vide i u toku jula mjeseca u monumentalnom prostoru Istorijskog muzeja Srbije. Više informacija o ovoj vijesti možete pročitati na sljedećim linkovima:
www.politika.rs, www.radiosarajevo.ba, www.startbih.info, www.tuzlarije.net,
www.federalna.ba, www.kul.ba, www.glassrbije.org ...


Prastari simboli mira i tolerancije, Istorijski muzej Srbije, Beograd

15.06.2012
Otvaranje izložbe Nesima Tahirovića
Informacije sa otvaranja izložbe "Prastari simboli mira i tolerancije" Nesima Tahirovića u Istorijskom muzeju Srbije u Beogradu prenijeli su i brojni ostali mediji, a možete ih pročitati i na sljedećim linkovima:
www.slobodna-bosna.ba, www.bportal.ba, www.glas-javnosti.rs,
www.bizlife.rs, www.nezavisne.com, www.tuzlalive.ba ...


Prastari simboli mira i tolerancije, Istorijski muzej Srbije, Beograd

14.06.2012
Reprezentativna samostalna izložba Nesima Tahirovića, SensServis
Reprezentativna samostalna izložba istaknutog bh. umjetnika Nesima Tahirovića otvorena je danas u Istorijskom muzeju Srbije u Beogradu. Video zapise sa same izložbe kao i isječke intervjua ovog istaknutog likovnog umjetnika koji govori o umjetnosti, možete pogledati na sljedećim linkovima:
www.sensservis.eu:
Izlozba 1,
Izlozba 2; Intervju 1, Intervju 2, Intervju 3, Intervju 4.


Prastari simboli mira i tolerancije, Istorijski muzej Srbije, Beograd

14.06.2012
Spektakularna retrospektiva Nesima Tahirovića, Tanjug
BEOGRAD - U Muzeju istorije Srbije danas je otvorena spektakularna retrospektivna izložba jedinstvenog likovnog umetnika iz Tuzle Nesima Tahirovića kojom ovaj stvaralac obeležava svoj 70. rođendan. Za ovu beogradsku smotru, kako je u razgovoru za Tanjug rekao umetnik, radove je odabrao i postavio 200 eksponata istoričar umetnosti Saša Janjić koji je i autor luksuznog kataloga.
Čitav tekst i video zapise sa izložbe možete pročitati i pogledati na sljedećim linkovima:
www.tanjug.rs,
Video 1, Video 2, Video 3.


Prastari simboli mira i tolerancije, Istorijski muzej Srbije, Beograd

14.06.2012
"Ljubav i tolerancija su u prevazilaženju", Nesim Tahirović za "Akter"
Ljubav i tolerancija su u prevazilaženju, takvi bi svi trebalo da budemo, izjavio je danas bosansko-hercegovački slikar Nesim Tahirović u Beogradu, gde se večeras u Istorijskom muzeju Srbije otvara njegova izložba "Prastari simboli mira i toleracije"
Svi moji radovi imaju nečeg Božijeg, na jedan drugi, moderni način. To je moja slika, kao ikona neke nove religije, ali gde smo svi skupa, volim da smo svi zajedno, izjavio je Tahirović novinarima u Beogradu.
Čitav tekst možete pročitati na sljedećem linku:
www.akter.co.rs


Prastari simboli mira i tolerancije, Istorijski muzej Srbije, Beograd

14.06.2012
"Čudo se dogodilo", Nesim Tahirović za "Dnevni list"
Odazivajući se pozivu Istorijskog muzeja Srbije, Tahirović će se beogradskoj publici predstaviti osebujnom izložbom nazvanom “Prastari simboli mira i tolerancije”. Tahirović se već nekoliko dana nalazi u Beogradu, zbog pripreme izložbe.Njegov komentar u telefonskom razgovoru je bio: "Čudo se dogodilo!".
Na izložbi “Nesim Tahirović- prastari simboli mira i tolerancije” publika će imati priliku vidjeti više od 170 radova: slika, skulptura, objekata i instalacija koji predstavljaju njegov opus od sedamdesetih godina prošlog stoljeća do danas. Najveći broj izloženih djela je nastao u posljednja dva desetljeća. Osim toga, na izložbi će se moći vidjeti i dokumentarni film o Nesimu Tahiroviću.
Čitav tekst možete pročitati na sljedećem linku:
www.dnevni-list.ba.


Prastari simboli mira i tolerancije, Istorijski muzej Srbije, Beograd

12.06.2012
"Prastari simboli mira i tolerancije" retrospektivna izložba Nesima Tahirovića
Istorijski muzej Srbije, Beograd

U četvrtak, 14. juna u 18:00 sati, u Istorijskom muzeju Srbije u Beogradu biće otvorena reprezentativna samostalna izložba poznatog bosanskohercegovačkog umjetnika Nesima Tahirovića. Odazivajući se pozivu Istorijskog muzeja Srbije, Tahirović će se Beogradskoj publici predstaviti osebujenom izložbom nazvanom „Prastari simboli mira i tolerancije“. Riječ je o izložbi koja ima veliki regionalni značaj jer će se umjetnik beogradskoj publici predstaviti orginalnim radovima koji pored globalnog u svom likovnom izrazu posebno promovišu ljepotu likovnog stvarlaštva iz sredine iz koje potiče. Ova izložba je značajna i po tome, što govori o suživotu, kulturi i tradiciji svih naroda u Bosni i Hercegovini ali i regiji i što kroz simboliku autorovih radova ukazuje na uvažavanje različitosti, poštovanje i toleranciju zemalja u regionu. Izložba će biti otvorena do 07. jula 2012 godine.
Više informacija možete pročitati na sljedećim internet portalima i stranicama:
www.source.ba, www.vidiportal.ba, www.tip.ba, www.radiosarajevo.ba, www.slobodna-bosna.ba, www.glas-javnosti.rs, www.klix.ba, www.visokoin.com, www.rtvtk.ba, www.infolive.ba, www.imus.org.rs.


Dani Zaima Muzaferije

23.11.2011
˝Daleki puti˝ retrospektivna izložba Nesima Tahirovića u Visokom
U četvrtak, 24.11.2011 u 19:00 časova, u prostorima Zavičajnog muzeja Visoko u okviru osmih Dana Zaima Muzaferije, biće otvorena izložba začudnog i osebujnog likovnog umjetnika, Nesima Tahirovića. O umjetniku, njegovom prepoznatljivom likovnom izražaju koji je nastajao u proteklih 45 godina i koji ga je svrstao u najrespektabilnije umjetnike kako u Bosni i Hercegovini, tako i na internacionalnoj likovnoj sceni, govorit će Akademik Abdulah Sidran. Visočki ljubitelji likovnog izrižaja Nesima Tahirovića retrospektivu će moći pogledati do 10. decembra ove godine.
Više informacija možete pročitati na sljedećim portalima:
www.dnevniavaz.ba, www.federalna.ba, www.tip.ba, www.tuzlarije.net, www.visokoin.com, www.rtvtk.ba, www.hronika.ba, www.visoko.co.ba, www.danizaimamuzaferije.com.


Dani Zaima Muzaferije

22.11.2011
8. Dani Zaima Muzaferije
Izložbom "Daleki puti" istaknutog bh. umjetnika Nesima Tahirovića, 24. novembra će u Zavičajnom muzeju Visoko biti otvorena manifestacija "Dani Zaima Muzaferije", koja će trajati do 26. novembra. To je osmi put da se održava manifestacija u znak sjećanja na istaknutog glumca s iznimnim brojem filmskih i pozorišnih uloga - Zaima Muzaferiju. Na otvaranju izložbe bit će akademik Abdulah Sidran čija će besjeda o prijeteljstvu biti poruka koju treba čuti.
Više informacija možete pročitati na sljedećim portalima:
www.federalna.ba, www.dnevniavaz.ba, www.hronika.ba, www.visokoin.com, www.visoko.co.ba, www.danizaimamuzaferije.com.


BKC bijenale minijature

02.11.2011
6. Bijenale “Umjetnost minijature Bosne i Hercegovine”:
Nagrada za skulpturu i instalaciju - Nesim Tahirović

6. Bijenale "Umjetnost minijature Bosne i Hercegovine" (BUM BiH), kojem je tradicionalno domaćin tuzlanski BKC, održava se do 20. novembra. Na sljedećem linku, pored rada Nesima Tahirovića, možete da pogledate sve nagrađene radove 6. Bijenala "Umjetnosti minijature Bosne i Hercegovine"
Nagrađeni radovi 6. Bijenala "Umjetnosti minijature Bosne i Hercegovine"


Slobodna Bosna

20.10.2011
Intervju, Slobodna Bosna "Dozvolite da se oblatimo":
U redovnoj rubrici BH sedmičnog lista "Slobodna Bosna", "Dozvolite da se oblatimo", likovni umjetnik Nesim Tahirović odgovara na postavljena pitanja. Čitavu rubriku možete pročitati klikom na sliku ili ovdje.
BKC bijenale minijature

20.10.2011
6. Bijenale “Umjetnost minijature Bosne i Hercegovine”:
Nagrada za skulpturu i instalaciju - Nesim Tahirović

U prepunoj Velikoj galeriji Bosanskog kulturnog centra Tuzla u četvrtak uveče svečano je otvoreno Bijenale ˝Umjetnost minijature Bosne i Hrecegovine˝, koje se ove godine održava šesti put po redu. Na svečanom otvorenju dodjeljene su i nagrade šestog BUM BiH. Jedna od nagrada pripala je i bosanskohercegovačkom umjetniku Nesimu Tahiroviću. U kategoriji "Nagrada za skulpturu i instalaciju" Nesim Tahirović
Više informacija možete pročitati na sljedećim portalima:
www.tip.ba, www.tuzlarije.net, www.bkctuzla.ba, www.rtvtk.ba, www.radiosarajevo.ba.


Daleki putevi

04.08.2010
Zatvorena retrospektivna izložba Nesima Tahirovića
Retrospektivna izložba „Daleki putevi“ bosanskohercegovačkog umjetnika Nesima Tahirovića, koja je više od dva mjeseca bila postavljena u sarajevskog galeriji Collegium Artisticum, svečano je zatvorena. Zbog izuzetno velikog interesa za njegove radove nastale tokom 45. godina rada, organizatori su odlučili postavku ostaviti otvorenom do kraja jula, čime je omogućeno da ova vrsna umjetnička djela publika pogleda i tokom festivalskih dana u Sarajevu.
Više informacija možete pročitati na sljedećim portalima:
www.dnevniavaz.ba, www.tip.ba, www.tuzlarije.net, www.rtvtk.ba, www.radiosarajevo.ba.


Ivan Vrhunc Čapa

30.07.2010
Održan posljednji muzički performans Ivana Vrhunca Čape
Posljednji, treći u nizu, muzički performans na jedinstvenom muzičkom instrumentu – sitaru, slobodanog umjetnika i autora “muzičke podloge“ brojnih teatarskih ostvarenja Ivana Vrhunca Čape, održan je danas u prostorijama Collegium artisticuma.
Njegovim muziciranjem u prostoru retrospektivne izložbe Nesima Tahirovića, po rječima umjetnika, namjera je bila spajanje dvije umjetnosti kojim bi se dala dodatna dimenzija ovoj izložbi, te podario, posjetiocima, još jedan put kroz "Daleke puteve".
Na neki način ovo je ujedno bio i oproštaj od "Dalekih puteva", koji bi sada trebali da se presele u međunarodnu galeriju portreta u Tuzli.


Odjek

22.07.2010
Almir Bašović - Estetski prostor Nesima Tahirovića
Klikom na fotografiju ili ovdje, možete da pročitate kritički esej dramaturga Almira Bašovića o likovnom umjetniku Nesimu Tahiroviću, koji je nedavno objavljen u magazinu za kuluru "Odjek".

Sa snimanja

16.07.2010
Fotografije sa snimanja dokumentarnog filma o Nesimu Tahiroviću
Klikom na fotografiju ili ovdje, možete da pogledate galeriju slika sa snimanja dokumetarnog filma o Nesimu Tahiroviću, koje je nedavno završilo.Sa snimanja

16.07.2010
Dokumentarni film o Nesimu Tahiroviću - "Nesim na nebesim"
Nedavno je završen prvi dio snimanja dokumentarnog filma o Nesimu Tahiroviću, pod nazivom “Nesim na nebesima”.
Redakcija za kulturu BHT 1 čiji je urednik Dževdet Tuzlić započela je snimanje novog serijala pod nazivom “Čovjek u nevrijeme”. Kako je prvi u nizu “portretnih” filmova posvećen liku i djelu likovnog umjetnika Nesima Tahirovića, tv ekipa je prve kadrove novog serijala snimila u ambijentu njegove retrospektivne izložbe “Daleki putevi” koja je u sarajevskom Collegium artisticumu postavljena već mjesec i po dana.
Režiju i scenarij ove pilot emisije neobičnog naslova “Nesim na nebesim” potpisuje režiser Slaviša Mašić, a o Tahiroviću u njoj govore književnici, slikari, scenaristi, teolozi, artisti, glumci među kojima su: Abdulah Sidran, Nedžad Ibrišimović, Rešid Hafizović, Mile Stojić, Jusuf Hadžifejzović, Zijah Sokolović, Josip Pejaković, Nermin Tulić, Almir Bašović , Ewald Hein i drugi.
Nakon Sarajeva snimanje ovog tv filma će se nastaviti u Tuzli i Novom Sadu, a emitovanje na BHT 1 je planirano na jesen.
www.depo.ba, www.tip.ba.


Nedžad Ibrišimović

12.07.2010
Nedžad Ibrišimović: "Nesim na nebesima"
"... Treba biti istinski umjetnik pa tim elementima kojima Nesim gradi svoje likovno djelo ispuniti plohu, krug, neku neodređenu formu, ili bilo šta što radi, tako da zapravo on i nema oponašatelja, jer je uistinu svoj, samosvojan i originalan. Ono što je Mak Dizdar uspio u poeziji, mislim da je Nesim Tahirović postigao u likovnom životu Bosne, uzevši još više elemenata nego Mak. Uglavnom, usudio bih se uporediti doseg Maka Dizdara u poeziji i doseg Nesima Tahirovića u likovnoj umjetnosti. ..."
Nedžad Ibrišimović
Više ...


Lament nad Srebrenicom

11.07.2010
"Srebrenica u zemlju ukopana, u srce ukovana" - Srebrenica Nesima Tahirovića
"... Kao što voda ispire šljunak tla, vrijeme ispire šljunak života. I na kraju ostaje ono što sja i ono što traje. Zlatna čistoća nedužne i ranjive čovječnosti. Guernica je dobila svoju vizuelnu epopeju. Svoj memento. Srebrenica je upravo dobiva. To je Srebrenički opus Nesima Tahirovića. ..." Bogdan Mesinger
Više ...


Ivan Vrhunc Čapa

07.07.2010
"Molitva dvije umjetnosti" - Sjećanja na srebreničku tragediju
Inspirisan grandioznom retrospektivnom izložbom NESIMA TAHIROVIĆA, koju posjetioci Gradske galerije Collegium artisticum mogu vidjeti do kraja ovog mjeseca (do 1. avgusta), IVAN VRHUNC-ČAPA, slobodan umjetnik i autor “muzičke podloge“ brojnih teatarskih ostvarenja, odlučio je da u “svetom prostoru Nesimovog hrama umjetnosti“, ispred ciklusa radova posvećenih srebreničkoj tragediji, održi jednosatni muzički performans uz melodičan zvuk jedinstvenog instrumenta – sitara. Više ...
www.sarajevo-x.com, www.dnevniavaz.ba, www.source.ba, www.vijesti.ba.


Retrospektivna izložba Nesima Tahirovića

29.06.2010
Produžetak izložbe "Daleki putevi"
Izložba Nesima Tahirovića u Gradskoj galeriji Collegium artisticum zbog velikog zanimanja publike bit će produžena do 01.08.2010. Detaljnije informacije možete pročitati na sljedećim portalima: www.tuzlarije.net, www.sarajevo-x.com, www.depo.ba, www.source.ba, www.tip.ba, www.mojportal.ba.Abdulah Sidran

12.06.2010
Abdulah Sidran: prisjećanje na poemu „Tišine se odreći ne mogu“
U pohodima „Dalekim putevima“, retrospektivnoj izložbi Nesima Tahirovića, u sarajevskom Collegium artisticumu ovih dana je bio i Abdulah Sidran, bosanskohercegovački pjesnik, prozaik i filmski scenarist prema čijem je dramskom tekstu „U Zvorniku ja sam ostavio svoje srce“ prije osam godina Zijah Sokolović režirao istoimenu predstavu u izvođenju Slovenskog ljudskog gledališča iz Celja, dok su scenografija i svjetlo Nesimov rad. Više ...


Oslobođenje

10.06.2010
Danas je u dnevnom listu "Oslobođenje" objavljen tekst o Nesimu Tahiroviću pod nazivom "Iz zavičajnog metala iskovan univerzalni svijet". Kompletan tekst možete pročitat na linku koji se nalazi ovdje ili klikom na sliku.


Otvaranje...

03.06.2010
Klikom na fotografiju ili ovdje, možete da pogledate galeriju slika sa otvaranja retrospektivne izložbe Nesima Tahirovića, koje se dogodilo 25.05.2010 u prostorijama gradske galerije Collegium artisticum.


Dnevni Avaz

26.05.2010
"Ličnost dana"
U bogatoj biografiji upisano šezdesetak samostalnih i više od stotinu kolektivnih izložbi u zemlji i inozemstvu. ...
Više inofrmacija možete pročitati na portalu Dnevnog Avaza.


Otvaranje izložbe

26.05.2010
Sinoć u prostorijama gradske galerije Collegium artisticum otvorena je velika retrospektivna izložba Nesima Tahirovića. Detaljnije izvještaje sa otvaranja možete pročitati na sljedećim portalima: www.sarajevo-x.com, www.depo.ba, www.source.ba, www.dnevniavaz.ba, www.vijesti.ba, www.mojportal.ba.


Depo

25.05.2010
"Srce moje više ne stanuje u Tuzli"
Osebujna ličnost i umjetnik Nesim Tahirović, povodom velike sarajevske izložbe kojom obilježava 45 godina umjetničkog djelovanja, za DEPO portal govori o svojoj pripadnosti i bjekstvu u "tihovanje", ciguli-miguli kulturi, vezanosti za gospodnju Bosnu i otpadništvu od rodne Tuzle. Intervju možete pročitati ovdje.
Retrospektivna izložba Nesima Tahirovića

25.05.2010
Najava otvaranja retrospektivne izložbe Nesima Tahirovića:
www.youtube.com, www.mojportal.ba, www.bizon.ba.
Dnevni List

20.05.2010
"Molitva za spas duša"
Intervju objavljen u dnevnom listu "Dnevni List" povodom retrospektivne izložbe u Sarajevu. Intervju možete pročitati na portalu Dnevnog Lista.


Nesim Tahirović

19.05.2010
"Daleki putevi" - Radovi Nesima Tahirovića stigli u Sarajevo
Specijalnim transportom, preko 400 radova poznatog bosanskohercegovačkog umjetnika Nesima Tahirovića, danas je stiglo u Sarajevo čime se finaliziraju pripreme za jednu od najočekivanijih likovnih izložbi ove sezone. Sarajevska galerija Collegium artisticum spremna je za postavku izložbe „Daleki putevi“ koja će zvanično biti otvorena u utorak, 25. maja. Više informacija na: www.tuzlarije.net, www.source.ba.


Dnevni Avaz

15.05.2010
Povodom obilježavanja 45 godišnjice umjetničkog rada i otvaranja velike retrospektivne izložbe u Sarajevskoj galeriji Collegium artisticum objavljen je članak u dnevnom listu "Dnevni avaz". Čitav članak možete pročitat ovdje ili klikom na sliku.
Slobodna Bosna

13.05.2010
U sedmičnom listu "Slobodna Bosna" objavljena je najava retrospektivne izložbe poznatog bosanskohercegovačkog umjetnika Nesima Tahirovića. Čitavu najvu pročitajte ovdje ili kliknite na sliku da vidite članak.


Nesim Tahirović

05.05.2010
Izložbom nazvanom "Daleki putevi", čije je otvorenje najavljeno za 25. maj u galeriji Collegium artisticum, 45 godina umjetničkog djelovanja obilježit će proslavljeni bosanskohercegovački umjetnik Nesim Tahirović. Više informacija na:
www.sarajevo-x.com, www.depo.ba, www.tuzlarije.net, www.source.ba.


Prijem TK

22.04.2010
Povodom obilježavanja 45. godišnjice umjetničkog rada Nesima Tahirovića i njegove velike retrospektivne izložbe u Sarajevu, održan je prijem kod premijera Tuzlanskog Kantona Enesa Mujića. Više inormacija o ovom prijemu možete da dobijete klikom na sliku.


Oslobođenje

20.03.2010
U dnevnom listu "Oslobođenje" objavljen je intervju pod nazivom "Tehvid za Nikolu Teslu" Povod ovog intervjua je otvaranje retrospektivne izložbe u Sarajevu, koja bi se trebala održati od 25.05.2010 do 25.06.2010. Čitav intervju možete pročitat na linku koji se nalazi ovdje ili klikom na sliku.


Dnevni List

05.01.2010
U dnevnom listu "Dnevni List" objavljen je intervju povodom specifičnog problema ovog umjetnika. Naime, Nesim se susreće sa problemom uvoza vlastitih radova iz inostranstva (Italija i Slovenija) koji su napravljeni prije 40 godina. Sam intervju možete pročitati na portalu Dnevnog Lista.